top of page
Body remembers trauma therapie

 

Is een lichaamsgerichte therapie vorm, waarin we via verschillende oefeningen de psoas-spier triggeren, zodat het lichaam op een natuurlijke manier kan ontladen. 

De psoas wordt ook wel de spier van de ziel genoemd, het is een spier die diep in het bekken ligt, waar spanning, trauma en emoties liggen opgeslagen. 

Ontlading is nodig, om ons weer in een rustige staat van zijn te doen laten verkeren ipv in een vlucht, vecht of bevriezing te blijven zitten. 

 

Het lichaam kent een natuurlijke wijsheid.

Net zoals dieren na een dreigende ervaring hun spanning eruit trillen,

hebben wij mensen deze wijsheid ook.

Wij trillen/beven ook na een dreigende of gevaarlijke situatie,

maar we ervaren ook een hoop emoties erna.

Alleen emoties laten wij niet meer zo makkelijk toe,

omdat wij geleerd hebben deze te onderdrukken. 

We kennen allemaal de uitspraken van volwassenen

in onze kindertijd: moet je daar nou om huilen?

Je bent toch geen baby meer?

Gedraag je eens naar je leeftijd.

Of je werd genegeerd en gestraft bij het ervaren van heftige emoties.

Het draagt in ieder geval allemaal bij, om je emoties in te houden

en zo onze natuurlijke wijsheid te verliezen. 


Emoties hebben een functie en wanneer we deze onderdrukken,

kan ons lichaam de opgebouwde spanning niet loslaten.

Dit wordt opgeslagen in ons lichaam

en zal op ten duur ons geluk in de weg gaan staan. 


Depressies, burn outs, hormonale disbalans, fibromyalgie, angststoornissen, hyperventilatie, prikkelbaar darmsyndroom, maar ook uiteindelijk hoge bloeddruk en andere orgaan problematiek ligt op de loer, als ons zenuwstelsel zich altijd in een alerte toestand bevindt en meer cortisol en adrenaline aanmaakt dan nodig is. 

 

Via deze weg, kan de vastzittende spanning, alsnog op een veilige manier ontladen worden, zodat het lichaam meer rust kan gaan ervaren. Je zal ook merken dat het lichaam veel meer in je bewustzijn zit en dat er meer samenwerking zal ontstaan tussen hoofd en lichaam. Hoe meer jij je lichaam ervaart, hoe sneller je kan voelen dat je grenzen worden overschreden, hoe sneller je hierop kan anticiperen. Het gaat erom, dat wij ons weer veilig gaan voelen bij het ervaren van emoties, zodat wij onszelf hierin kunnen dragen i.p.v. afhankelijk te zijn van de goedkeuring of mening van een ander. 
Je zal steeds meer vertrouwen krijgen in het luisteren naar je lichaam, want je ontvangt hier meer energie mee, dan dat je energie verliest. 

Mensen slapen beter, ervaren meer rust, zijn zekerder van zichzelf, voelen zich weerbaarder en ervaren vooral meer ruimte en geluk. 

Contra-indicaties BRTT & ademwerk

* Zwangerschap

* Zware en onbehandelde PTSS 

* Je bent onder behandeling van een medisch specialist vanwege hartklachten, neurologische aandoeningen zoals een CVA of epilepsie, longaandoeningen zoals: COPD, longfibrose en longemfyseem, of slecht gereguleerde diabetes type 1 en 2, 

* Psychische klachten (schizofrenie, psychose en/of borderline) 

* Je bent verslaafd aan alcohol en/of drugs (ook softdrugs) 

* Bij gebruik van de volgende medicijnen: Antihypertensiva (bètablokkers en diuretica), bloedverdunners, anti-depressiva en antipsychotica. 

Raadpleeg altijd een arts bij twijfel of neem contact met mij op. 

IMG_3954.JPG
Body remembers trauma therapie
& Trauma release breathwork 

Door trauma release breathwork (TRB) te combineren met een BRTT sessie, zal je nog meer verdieping ervaren binnen de sessie. 

 

Onze ademhaling is de brug tussen het bewuste en het onderbewuste. We halen onbewust adem, wat gereguleerd wordt door het autonome zenuwstelsel. Binnen het autonome zenuwstelsel worden ook allerlei andere processen gereguleerd, waar wij niet over hoeven na te denken, zoals: temperatuur, hartslag, bloeddruk en ook dus adem. 
De ademhaling is echter het enige, wat wij van deze processen ook bewust kunnen beïnvloeden. We hebben de mogelijkheid om onze ademhaling bewust te versnellen of te vertragen, of zelfs in te houden. 

 

Daarmee is onze ademhaling de krachtigste tool die wij bezitten, om ons zenuwstelsel te reguleren. Bewustwording van je ademhaling is daarom ontzettend belangrijk, want onze ademhaling verteld zoveel over onze staat van zijn. 
Als ons zenuwstelsel in alerte toestand is, terwijl het gevaar al geweken is, dan kunnen wij bewust het zenuwstelsel weer kalmeren, zodat ons lichaam geen constante dreiging ervaart. 

Als wij in een staat van rust zijn, is ons lichaam in balans, kan het zich weer herstellen en ervaren we levensvreugde. 

 

Tijdens een trauma release breathwork sessie, lopen we 8 verschillende ademhalingen door, die jou helpen om nog een stap dieper te gaan in je proces. Je krijgt handvatten mee om verschillende ademhalingen thuis toe te passen, zodat jij je bewust bent van de grootste kracht die je bij je draagt om jezelf weer veilig te stellen, met je eigen ademhaling.
 

IMG_3011.jpeg

BRTT + TRB 

bottom of page